Tentoonstelling

Vogeltentoonstellingen en Vogelbeurzen vind je hier!

Zoals vermeld op de homepagina ben ik reeds vanaf mijn 12 jaar bezig met vogels. Als beginnend vogelliefhebber denk je Vergadering september 2006meestal nog niet meteen aan tentoonstellingen, laat staan dat je er al van gehoord hebt… Het voornaamste was dat de vogeltjes gezond waren en dat ze zich eventueel konden voortplanten, was al een surplus! Maar toch…

Via een kennis ben ik terechtgekomen in de plaatselijke vogelvereniging ‘De Witte Valk’ te Opwijk. Dat moet ergens begin 2005 geweest zijn als ik het me goed herinner. Samen met die kennis bezocht ik keer op keer de maandelijkse vergadering op vrijdagavond. Ik was nog maar enkele maanden lid en het woord ‘tentoonstelling’ was reeds vele malen gevallen. Zeker vanaf september want eind oktober zou de plaatselijke vogelshow -georganiseerd door mijn vereniging- doorgaan. De vraag of ik niet enkele vogeltjes kon insturen bleef niet lang uit :). En jawel hoor, eind oktober 2005 zaten er 10 van m’n zebravinkjes te schitteren tussen de vele kanaries, parkieten en andere exoten. Uiteraard was dit een uitgelezen moment om ogen en oren open te zetten. Velen gaven me de tip om wit zand te gebruiken in plaats van het wat ruwere bruine schelpenzand dat ik toen nog in mijn kweekkooien gebruikte.
Helaas waren er bitter weinig zebravinken aanwezig -hier in de regio zijn het meer kanaries en parkieten- maar toch was ik tevreden met 2 ereprijzen voor een isabel bruine en bleekrug grijze pop. Inderdaad, u leest het goed, ondertussen kon ik al enkele kleurslagen onderscheiden ;).

In 2006 was het dan zover, ik had ondertussen al wat nieuwe zebravinken aangeschaft en gekweekt. Fier als ik was over mijn nieuwe aanwinsten had ik weer 10 zebravinken ingeschreven en met resultaat! Ik behaalde mijn eerste kampioen met een aangekochte grijze man en nog een ereprijs met een grijze man in dezelfde reeks…
Ik kreeg ook weer een gouden tip mee: pootjes en snaveltjes onderhouden. Was me dat toch even schrikken! Hoe moest ik dat doen?! Ondertussen is dit een gewoonte, al ben ik er nog niet echt een specialist in.

Een jaar later -we zijn dan 2007- ontdekte ik dat er niet enkel de tentoonstelling van mijn eigen vereniging was maar dat er diverse andere vogelshows werden georganiseerd in de regionen ver daarbuiten. Om onze horizonten wat de verleggen nam ik dat jaar deel aan 2 tentoonstellingen. De eerste was begin oktober in Mollem, georganiseerd door ‘De Distelvink Mollem’. Zoals gebruikelijk stuurde ik 10 zebravinken in, ditmaal zonder het gewenste resultaat. Slechts 1 ereprijs met een grijze man en zelfs een niet gekeurde vogel. Maar -al zeg ik het zelf- ik liet me niet kennen. Ik moest en ik zou beter doen eind oktober op ‘mijn tentoonstelling’. Na wat rondluisteren in de wandelgangen kwam ik erachter dat mijn zitstokken te dik waren en mijn zebravinkjes niet rustig genoeg. Ook pootjes en snaveltjes konden nog beter verzorgd worden. Thuisgekomen werden de zitstokken vervangen, de zebravinken kregen een les zelfbeheersing zodat ze wat kalmer zouden zijn en de bekjes werden meerdere malen grondig gepoetst.
26 oktober 2007 was het dan zover, ik had 19 zebravinken en een grasparkiet ingestuurd op de tentoonstelling van ‘De Witte Valk’ te Opwijk. Waarom ineens het dubbel van de vorige tentoonstellingen? Ik had de kans gekregen om enkele mooie grijzen aan te schaffen bij een gerenommeerd kweker die door omstandigheden de hobby moest stopzetten. Nieuwsgierig als ik was wou ik deze toch is uittesten…
Mijn geluk kon niet op: kampioen met een grijze man die bovendien nog eigenkweek was en 5 ereprijzen met mannen en poppen in de grijsreeks. Maar zoals men wel weet: na hoge toppen zijn er ook diepe dalen…

2008 was dan ook een rampjaar, zowel op gebied van kweek als op het gebied van tentoonstellingsresultaten. Ik zat als het ware met de handen in het haar. Lag het aan de nieuwelingen, slechte verzorging, omgevingsfactoren…?
Verder dan 3 ereprijzen op 2 tentoonstellingen kwam ik niet, een echte domper na het succes van het voorbije jaar. Niet getreurd en op naar het volgende jaar kwamen velen me sussend toefluisteren…

Kweekseizoen 2009-2010 was een pak beter dan het voorbije kweekseizoen met als gevolg dat we een ruimere keuze hadden voor TT-vogels. Door gunstige omstandigheden heb ik eind 2009 aan 5 tentoonstellingen kunnen deelnemen.
De eerste tentoonstelling was wederom in Mollem waar ik 3 ereprijzen behaalde met eigenkweek mannen en poppen uit de grijsreeks.
De volgende tentoonstelling op het programma was in tegenstelling tot al de vorige een AOB-keuring, 2 kampioenen en een ereprijs met 10 zebravinken was een mooi resultaat. Zoals meestal behaalde ik deze prijzen met grijze mannen.
Een week laDe Witte Valk 2009ter was het weer de beurt aan ‘De Witte Valk’ om zijn show te organiseren. Ik behaalde hier mijn beste resultaat tot dusver: kampioen in de A-klasse met een grijze man en nogKampioen: grijze man een kampioen met een witte man. Daarnaast behaalde ik nog 7 ereprijzen met 5 grijze mannen, een witte man en een Japanse meeuw.
Met dit uitmuntende resultaat in de achterzak trok ik de week nadien naar Zele voor de tentoonstelling van de ‘Zeelse Vogelvrienden’. Hier bleek nog is hoe moeilijk het is om op een gewestelijke tentoonstelling een rechte lijn door je resultaten te trekken… We kwamen naar huis met 3 ereprijzen.
Tenslotte werden op 13 november 2009, op het Provinciaal Kampioenschap Brabant, 9 zebravinken van mezelf gekeurd. We konden naar huis keren met tweemaal goud, gewonnen bij de enkelingen en stellen bij de grijze mannen.

Wat het tentoonstellingsseizoen voor 2010 zal brengen moeten we nog afwachten maar behoudens omstandigheden is dit de planning:

10-12 september: TT WVZC
1-3 oktober: TT OVZC
14-17 oktober: TT De Goudvink Wemmel
21-24 oktober: TT De Witte Valk Opwijk (www.dewittevalk.be)

Het voorbije tentoonstellingsseizoen is reeds een hele tijd achter de rug en toch voel ik nog enige fierheid over de behaalde resultaten. Dankzij de contacten die ik via het boekje ‘De Zebra’ heb weten te leggen, heb ik dit jaar voor het eerst deelgenomen aan een speciaalclub-TT. Ik heb deelgenomen aan WVZC 2010 en OVZC 2010 en wist enkele mooie prijzen te behalen. Vooraf had ik meteen getekend voor enkele ereprijzen en zelfs liever dat dan een enkele kampioen. Wat bleek nu? Op WVZC 2010 behaalde ik maar liefst 8 ereprijzen, dit overtrof al mijn verwachtingen. Toegegeven, ik heb nog veel werk en ik blijf met de voetjes op de grond. Het kan nog veel beter. OVZC 2010 was in de breedte minder goed maar ik behaalde wel 2 gouden medailles, in de grijze mannen en poppen. Toch wel een mooi resultaat om meteen bij de klassiekers te scoren.
Maar dat was niet het belangrijkste van deze TT’s. Ik heb mijn ogen (en oren) goed gebruikt om zo veel mogelijk informatie en tips te verzamelen over hoe ik kan verbeteren, en meer specifiek hoe ik de kwaliteit van mijn Zebravinken kan verbeteren.

Zoals elk jaar neem ik ook deel aan enkele gewestelijke tentoonstellingen, zijnde dit jaar De Witte Valk 2010 en Goudvink Wemmel 2010. Ook hier was ik best tevreden met de resultaten al valt er minder een lijn in te trekken door de beperkte aanwezigheid van Zebravinken en kennis van Zebravinken. Dat neemt niet weg dat ook bij deze TT’s vooral het plezier ene rol speelt, het plezier om aan anderen te kunnen tonen hoe je kweekseizoen geweest is.

Het tentoonstellingsseizoen van 2011 ga ik aan me laten voorbijgaan om me volledig te kunnen concentreren op de kweek. Daarnaast wil ik ook vermijden dat ik in deze maanden van hot naar her moet rennen. Ik begin namelijk met werken en daarbij de combinatie TT-kweek zou van het goede teveel kunnen zijn. Ik ga wel proberen om op enkele tentoonstellingen te gaan kijken naar wat collega-kwekers zullen meebrengen naar de TT’s
Vanaf volgend seizoen zal ik het kweekseizoen verplaatsen zodat ik eerst kan tentoonstellen. Tot op heden was dit niet mogelijk door de examenperiode die dan reeds in aantocht was.

Inmiddels zijn de tentoonstellingsseizoenen 2012 en 2013 achter de rug en we zijn meer dan tevreden met de resultaten. Veel mensen leren kennen, enkele nieuwe tentoonstellingen bezocht en een nieuw concept mogen ontdekken voor tentoonstellingen in de toekomst.

Resultaten

WVZC 2010 (West-Vlaamse Zebravinkenclub)

 1. Grijze man 90 EP
 2. Grijze man 90 EP
 3. Grijze pop 88
 4. Grijze pop 89
 5. Bleekrug grijze pop 90 EP
 6. Bleekrug grijze pop 87
 7. Stel grijze mannen 91 & 89 BRONS
 8. Grijze pop 91 BRONS
 9. Grijze pop 88
 10. Bleekrug grijze pop 91 BRONS
 11. Grijze pop 90 EP
 12. Loodbekje wildkleur 87
 13. Stel grijze poppen 90 EP & 86
 14. Bont grijze pop 88

OVZC 2010 (Oost-Vlaamse Zebravinkenclub)

Foto’s

 1. Grijze man 89
 2. Grijze man 93 GOUD (Groepskampioen)
 3. Grijze pop NG
 4. Grijze pop 88
 5. Grijze pop 93 GOUD
 6. Bleekrug grijze pop 89
 7. Bleekrug grijze pop 87
 8. Stel grijze mannen 90 EP en 88
 9. Stel grijze poppen 89 en NG
Terug naar homepagina