Kweek

Hoe kweek ik nu mijn zebravinken?
Het kweekseizoen loopt voor mij van september tot maart (evt. april). In die periode probeer ik mooie vogels te kweken met het oog op de tentoonstellingen. Uiteraard is het leuk om heel veel jongen te kweken maar het belangrijkste is nog steeds de kwaliteit. Liever 10 goede dan 50 redelijke.

De laatste drie jaar is de kwaliteit van mijn zebravinken enorm vooruit gegaan, vooral bij de grijzen. De vooruitgang in kwaliteit is wel te merken in het aantal dat ik kweek. Toen ik nog bonte en kleinere zebravinken had kweekte ik een 150 jongen met twintig koppels. Laatste jaren is dit gemiddelde gedaald naar 50. Toch merk ik dat dit aantal gestaag weer naar boven gaat. Na een rampzalig kweekseizoen in 2008 ben ik beginnen selecteren op kweekeigenschappen naast de gebruikelijke standaardeisen en dit lijkt zijn vruchten af te werpen.

Hoe begint de kweek?
De kweek begint eigenlijk meteen na het vorige kweekseizoen. De vogels krijgen rust en tijd om te herstellen van hun inspanningen. Ze krijgen nog steeds veel badwater en eivoer om krachten op te doen.
Dan wordt een eerste evaluatie van de voorbije kweek gedaan, aantal jongen en sterfgevallen. Tegelijk is deze periode ook en rustperiode voor mij, gedeeltelijk gedwongen door de aankomende examenperiode maar ook omdat het noodzakelijk is om zelf even wat meer afstand te nemen om er nadien weer stevig in te kunnen vliegen…
Dit geldt voor de maanden april, mei en juni.

Eind juni na de examenperiode begint het zware werk voor mij. Selectie (klik hier voor meer info), kooien kuisen en ga zo maar verder. Mannen en poppen zitten apart en de verkoopsvogels zitten bij elkaar in de vlucht.

In de maand juli krijgen de zebravinken een sober menu, dat wil zeggen: geen eivoer, geen badwater, geen trosgierst,…
Af en toe doe ik wel wat bioazijn in het drinkwater. Grit blijft ter beschikking. Mijn zebravinken zijn in deze periode gehuisvest in verschillende vluchtjes van 0,5m breed x 1,25m lang. In deze periode worden ook de kooien uitgekuist evenals het tuinhuis waarin ze verblijven. De woonst krijgt dus even wat meer aandacht dan hun bewoners…

In augustus begint het dan allemaal. De zebravinken worden verwend met overvloed en krijgen dagelijks badwater. Daarnaast krijgen ze nog grit, trosgierst, eivoer en vitamineral (roze poeder dat ze zo krijgen). In het drinkwater wordt regelmatig NATURAL-vitaminen of bioazijn gedaan. Het licht wordt opgedreven tot 13 à 14 uur. Alle zebravinken genieten deze voorbereiding maar enkel de koppels die compleet zijn (waar geen van beiden naar TT moet) beginnen de eerste week van september te kweken.

Na een maand, ongeveer begin september worden ze dan gekoppeld. Alle mannen (ook die voor TT) worden in de kweekbakken geplaatst. Nadien zoek ik voor elke man een geschikte pop zodat elkaars minpunten worden gecompenseerd. Twee à drie dagen later krijgen ze hun nestbak samen met nestmateriaal. Laat het kweken maar beginnen!
De TT-vogels worden nagekeken op gebroken pennen en opgekooid per twee.

Tot voor kort kooide ik mijn TT-zebravinken de eerste week van september op zodat ze klaar waren tegen de eerste week van oktober voor de eerste plaatselijke TT waar ik aan deelnam. Daar ik dit jaar aan mijn eerste twee speciaalclub-TT’s heb deelgenomen, heb ik ze reeds opgekooid in de tweede week van augustus zodat ze in conditie waren tegen midden september.

 

Terug naar homepagina
Advertenties