Eéndagsshow OVZC – 24 agustus 2013

Foto’s zijn hier terug te vinden.

 

Zaterdag 24 augustus, 6 uur, de wekker gaat…

We waren reeds vroeg op pad...

We waren reeds vroeg op pad…

Ik neem snel douche en ontbijt, check nog even de route via Google maps en dan is het tijd om de Zebravinken in de wagen te zetten.

7u06, we starten de auto en vertrekken richting Sint-Niklaas. Daar gaat immers de ééndagsshow van OVZC door in Huize De Merleer. Tijdens de 45 minuten durende rit vragen we ons af hoe alles in zijn werk zal gaan en of de 12 zorgvuldig uitgekozen Zebravinken het goed zullen doen. Ik had nog nooit een ééndagsshow meegemaakt maar was meteen verkocht voor het concept. Op één dag inkorving, keuring, contacten leggen en uitkorving… dat kan toch niet misgaan? Meteen het concept even gedeeld met enkele leden van onze plaatselijke club De Witte Valk Opwijk en ook zij waren benieuwd naar mijn verslag.

7u50, “U heeft uw bestemming bereikt.”

Ideaal moment om contacten te leggen!

Ideaal moment om contacten te leggen!

Meteen de vogels uitgeladen en op zoek naar de ingang van de zaal. Tot mijn grote verbazing moest ik via de lift naar het eerste verdiep, viel toch even tegen. De vriendelijke ontvangst maakte echter veel goed, alsook de vele liefhebbers die reeds aanwezig waren. Dat waren er verassend veel op dit vroege uur. Niet alleen bekende gezichten, zelfs een Fransman was reeds op post! Na het afgeven van mijn inschrijvingslijst, kon ik rustig de vogels klaarmaken en in de rekken zetten. De aanwezigen waren reeds druk aan het speculeren welke vogels het goed zouden doen en welke niet. Na enkele gesprekjes en een tas koffie, was al duidelijk dat het een bijzonder interessante dag zou worden.

9u30, enkele leden van OVZC hadden ondertussen alles klaargezet zodat Erwin en Freddy konden beginnen met keuren.

Aandachtig toeschouwers...

Aandachtig toeschouwers…

Meteen vormde er zich een groepje nieuwsgierigen om te zien hoe Erwin en Freddy te werk zouden gaan. Kooien werden verschoven en meteen vielen de eerste slachtoffers: te klein, te bruin (het waren immer de grijze mannen en poppen die eerst werden gekeurd) en ga zo maar door. Uiteindelijk stonden er een 8-tal mannen en poppen op tafel waaruit een top 5 zou gemaakt worden. De keurders focusten nu alleen op de grijze mannen en algauw waren de 5 besten geselecteerd, maar in welke volgorde? Best spannend want er zat nog een grijze man van mezelf bij die uiteindelijk op de tweede plaats werd gezet! Mijn dag kon niet beter starten dacht ik :). Tot bleek dat ik bij de grijze poppen 3 vogels in top 5 had, de goesting voor het volgende kweekseizoen borrelde meteen op.

Naargelang de reeksen elkaar opvolgden, ontstond er een aparte sfeer in de zaal. Erwin en Freddy gingen van tafel naar tafel met een groep nieuwsgierigen in hun zog. Ik probeerde zoveel mogelijk te volgen en te luisteren naar wat de keurders maar ook de omstanders te vertellen hadden tegen elkaar. Af en toe nam Erwin even de tijd om een tip mee te geven aan de kweker van een bepaalde vogel of redeneerde Freddy even luidop. Wat mij betreft mocht er nog wat meer interactie zijn, maar voor de eerste keer zat deze opzet toch al goed in elkaar.

Ondertussen gingen er ook enkele groepjes door de rekken om te ‘controleren’ of de heren keurmeesters hun werk wel naar behoren deden.

De keurders hebben dat goed gedaan. Vind je niet?

De keurders hebben dat goed gedaan. Vind je niet?

Af en toe bleek er toch wat twijfel te zijn, maar de glimlach bleef steeds behouden. Anderen zochten nog wat ‘vers bloed’ uit om hun stam te versterken. Er waren immers redelijk wat verkoopsvogels aanwezig uit alle hoeken van het land.

Tegen de middag was het merendeel van de 270 aanwezige zebravinken besproken waardoor we tijdens de maaltijd al een duidelijk beeld hadden van de aanwezige kwaliteit. Die bleek zeer goed te zijn, zeker zo vroeg op het seizoen.

Na een uurtje keuren in de namiddag, zat het meeste werk erop. In alle reeksen waren de beste vogels gekend en de hoofdgroepkampioenen waren gekozen. De hoofdgroepkampioenen kregen nog een naturaprijs en iedereen die aanwezig was, werd bedankt voor hun komst.

Vroeger dan verwacht kon ik beginnen met het uitkorven van de vogels, waardoor ik rond half 5 thuis was. De rit naar huis was een plezier: bekende gezichten terug gezien, nieuwe mensen leren kennen, een heleboel bijgeleerd en als kers op de taart nog een mooi resultaat behaald. Vooral in de breedte dan, want dat is het belangrijkste. Liever een aantal zeer goede vogels dan één topper.

Wat vind ik van het concept na deze dag? Ideaal, ook voor beginners. We zijn als het ware verslaafd aan punten, maar een rangschikking per reeks is zoveel leerzamer. Het zou wel handiger zijn om meer ruimte te hebben zodat elke reeks volledig gerangschikt kan worden. Op die manier heb je een volledig overzicht waar je langs kan lopen. Een kooibriefje met enkele zinvolle opmerkingen mag hier zeker ook aan toegevoegd worden. Zoals eerder vermeld mag er af en toe wat meer interactie zijn tussen kwekers en keurmeesters.

Stel grijze poppen van mezelf.

Stel grijze poppen van mezelf.

Advertenties